A A A K K K
людям з порушенням зору
Міський відділ освіти
виконавчого комітету Першотравенської міської ради

STEM освіта – крок до професій майбутнього

Дата: 07.12.2020 16:06
Кількість переглядів: 346

 

 STEM-освіта дає можливість підготувати дітей до професій майбутнього, розвиваючи винахідливість, нестандартне мислення. Акронім STEM розшифровується як Science (Наука), Technology (Технології), Engineering (Інженерія), Mathematics (Математика). Заняття націлені на розвиток так званих “problem solving” навичок, тобто на вміння розв’язувати справжні проблеми. Це новітній підхід до освітнього процесу, в основі якого лежить візуалізація наукових явищ. Будь-який технічний спеціаліст має володіти знаннями далеко не в одній галузі. Наприклад, щоб побудувати міцний міст, архітектору потрібно мати ґрунтовні знання не лише з інженерії, але й з математики та новітніх технологій. Програмування робота або ж запуск ракети теж не обмежаться знаннями однієї галузі, хоч би якими глибокими вони не булиSTEM-освіта будує процес на реальних прикладах та проєктах, над якими сьогодні ламає голову все людство. 

Виявити на ранніх етапах технічні нахили учнів і розвивати їх у цьому напрямку дає використання освітньої робототехніки. На базі МКПНЗ «Центр дитячої творчості «Надія» з 2018 року працюють два гуртки робототехніки. Під керівництвом Фролова Олексія та Кірєєвої Ганни діти проєктують, конструюють та програмують інтелектуальні механізми-роботи, які мають модульну структуру і володіють  потужними  мікропроцесорами.

 На першому етапі навчання вихованці знайомляться з простими механізмами. За допомогою конструктора вивчають принцип дії механізму, фантазують та демонструють уяву власного робота або пристрою. За допомогою програмування Scratch створюють власні проєкти: «Лабіринт», «Футбол», «Теніс», «Годинник». Особлива увага приділяється проєктам «Рух транспорту», «Інтелектуальні дороги», «Правила дорожнього руху для водія та пішохода», «Принципи роботи світлофора». Вивчають основи алгоритмізації, програмування, проєктування та конструювання з використанням платформи Arduino.

Мета навчання - популяризація професій інженерного спрямування. Гуртківці отримують завдання на розробку власної конструкції та програми для керування роботом-автомобілем, розробку робота-павука, робота-балансира, робота-маніпулятора. До кожного завдання включають створення власної конструкції робота в програмі CAПP SolidWorks. Окремі деталі роздруковують, після чого всі вузли складаються, підключаються необхідні електронні модулі і створюють програму для керування роботом.  Вимоги до того, що повинен робити робот та до способів керування ним є індивідуальними, що дозволяє, використовуючи одну й ту ж  конструкцію робота, отримувати результати.

Станом на грудень 2020 року 85 дітей віком від 6 до 17 років відвідують сім груп. Гуртки робототехніки мають достатню матеріальну базу. У 2019 та 2020 роках для роботи було придбано обладнання на суму 52763 тисячі гривень за рахунок міського бюджету. Вихованці гуртків робототехніки активно беруть участь у різних конкурсах. У 2020 році стали учасниками обласного етапу Всеукраїнських змагань з робототехніки «Роботрафік – 2020». Команда  міста посіла ІІІ місце. Члени команди Віллер Олександр одержав диплом за І місце у категорії СД «Конкурс Scratch проєктів з безпеки дорожнього руху для автопілотованих транспортних засобів». Слєпов Юрій одержав диплом за ІІ місце у категорії В2 «Рух з максимальною швидкістю по гоночній трасі (2-см лінія)» (наказ ДОН ОДА від 26.12.2019 № 698/0/212-19). Роботи гуртківців із робототехніки завжди демонструються на міських виставках дитячої творчості. Згідно з розпорядження міського голови від 25.05.2020 № 131-р «Про виплату грошової винагороди обдарованим учням (вихованцям) закладів освіти міста «Гордість та надія Першотравенська», призерів конкурсу «Роботрафік-2020» було нагороджено грошовими преміями (загальна сума 1000 грн). Згідно з наказом міського відділу освіти від 11.06.2020 № 170 було нагороджено керівників гуртків, які підготували переможців конкурсу «Роботрафік-2020» (загальна сума 1000 грн).

Перегянути ролики, створені гуртківцями «Робототехніка - 1» та "Робототехніка - 2",  можна тут

          


« повернутися

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень